Biodinamica Craniosacrală Integrată Istoricul terapiei, curiozități

     Pentru a elimina problemele posturale se folosesc tehnici manipulative din cele mai vechi timpuri. Acum sute de ani existau manipulatori de oase care călătoreau prin sate pentru a-și oferi serviciile. Cele mai populare metode manipulative au devenit cele folosite în China, Japonia sau în America.  Andrew Taylor Still la mijlocul secolului al XIX-lea, a fost inspirat de ei pentru a-și crea tehnica pe care a numit-o Osteopatie. Viziunea sa asupra osteopatiei era definită de trei reguli:

- postura corpului, poziția oaselor influențează întreaga fiziologie a corpului.

- un organ deficient poate afecta mobilitatea unor vertebre.

- corpul se poate vindeca singur, un concept inovator care nu a fost acceptat de alți medici în acel moment.

     Este important să știm că Andrew Taylor Still a crezut în existența unei energii vitale, în unitate, în ceva care conține totul. Practicanții instruiți de Still au folosit tehnici manipulative foarte blânde pentru ca oasele să revină la poziția lor corectă. El a fost primul care a definit sistemul craniosacral ca un complex format din lichidul cerebrospinal, creier, meningele spinal și cranian, coloana vertebrală, sistem care guvernează funcționarea și sănătatea întregului corp uman. Atovindecarea are loc pornind de la resetarea sistemului craniosacral, de dinăuntru spre dinafară, fenomen care explică profunzimea metodei craniosacrale. 

     Osteopatia a devenit o metodă de succes și școlile de osteopatie blândă se deschideau pe rând în prima dată în Statele Unite. Unii osteopați au mers în Anglia pentru a răspândi metoda, iar terapeuții din întreaga Europă mergeau în America pentru a se antrena mai departe. Astfel osteopatia a devenit cunoscută și practicată sub diferite forme, metode și denumiri: osteopatie, chiropractică, yumeiho, Terapia Craniosacrală, Biodinamica Craniosacrală Integrată, osteopatia energetică și holistică, care sunt foarte populare și în Europa de azi. 

S-au înfințat mai multe școli și direcții în terapia craniosacrala, unele prin manipulări forțate, altele mai puțin invazive. 

De-a lungul anilor s-a dezvoltat o metodă, o osteopatie blândă, numită biodinamica craniosacrală care fără manipulare, doar prin prezență, atingere, atenție și permitere facilitează detensionarea și repoziționarea oaselor, articulațiilor, eliberarea somato-emoțională personală sau transgenerațională.

Metoda Biodinamică Craniosacrală Integrată folosește atingerea cea mai blândă pentru corectarea posturii corpului, simetriei faciale și craniene, integrând lucrul cu bioenergia și eliberarea traumelor emoționale. 

Osteopatia, organele, oasele

     Este de remarcat faptul că actualele școli de osteopatie clasică susțin că, corpul și emoțiile noastre sunt distincte. Dimensiunea emoțională și simbolică a corpului nu este luată în considerare, deoarece conform acestor școli, ele nu influențează structura corpului.

   În 1960 un medic francez, André Brunel s-a deplasat în Anglia pentru a se antrena în osteopatie. Mai târziu el a creat prima școală de osteopatie franceză. În 1980 l-a întâlnit pe Maurice Poyet, fizioterapeut foarte talentat. Ambii pasionați de mecanismul energetic chinezesc și de mecanismul respirator primar s-au alăturat unui grup de medici și fizicieni pentru a crea o nouă metodă osteopatică numită osteopatie informațională. Pe baza mecanismului respirator primar-sistemului craniosacral, acest grup de cercetatori a demonstrat că mecanismul respirator primar al corpului este organizat prin intermediul a mai multe rețele, legături distincte.  

      De exemplu, mișcarea liberă a osul temporal este legată de mișcarea vertebrelor C6, D7, L3, S2, mandibula, clavicula, ulna, osul pubian, rotula, navicularul, talusul și de rinichii și vezica urinară.

La fel apar și alte descoperiri în modul de echilibrare a corpului prin metode craniosacrale. Sacrul este văzut ca o tastatură cu diferite puncte de intrare, iar craniul este văzut ca un ecran pentru a verifica dacă corpul a integrat aceste informații sau nu. Embriologia explică în detalii importanța osului sacru. Acest os este prima membrană embrionară a corpului care se crează la un făt.

Interesantă analogie este, această metodă sa născut în același timp cu primele computere de acasă.

Corpul, osteopatia blandă, emoțiile, traumele personale și transgeneraționale

     S-a observat de asemenea, că mecanismul respirator primar al unui organ sau al unui os al craniului poate fi blocat sau „înghețat” din cauza unui șoc emoțional. În 1995 s-au sistematizat aceste zone înghețate și s-a creat teoria numită somatopatie. Această formă de osteopatie craniană direcționează sesiunea către dimensiunea psiho-emoțională și transgenerațională, către eliberare somato-emoțională.  

     Un os al craniului, o sutură craniană sau un organ poate fi înghețat-blocat în mișcare din cauza unei emoții dureroase. De exemplu, un os parietal indică o problemă de abandon, osul temporal stâng indică o problemă de legătură cu mama, osul occipital indică o problemă de respingere, osul maxilar o suferință de abuz, sutura lambdoidă dezvăluie o suferință de trădare.

     Astfel o sesiune de terapie manuală craniosacrala depășește manipularea fizică și merge spre a elibera emoțiile care duc la deformarea structurii și posturii corpului. Mecanismul respirator primar al oaselor craniului și al suturilor craniului evocă traume suferite de persoana în cauză sau de unul dintre părinții săi.

Mecanismul respirator primar al organelor evocă probleme din istoria familiei moștenite de la bunici sau străbunici. Adesea o problemă moștenită trece de la un bunic la unul dintre nepoții săi.

     Biodinamica Craniosacrală energetică și facilitare de la distanță

     Facilitare de la distanță este cireașa de pe tort în această terapie. Necesită practică terapeutică dar și anumite cunoștințe de anatomie și fiziologie.

     În anul 2000, un osteopat francez a descoperit o mișcare similară mecanismului respirator primar, care poate fi resimțită în toate formele de viață, minerale, vegetale sau animale. El numește această mișcare Mișcarea vieții. Apoi și-a dat seama că mișcarea vieții din corpul uman poate fi percepută și corectată și de la distanță, și că rezultatele obținute de la distanță au fost mai bune și mai profunde decât cele obținute în contact cu corpul persoanei.

     În practica avansată facilitatorul se conectează la o articulație, la anumite părți ale corpului, astfel facilitează restabilirea armoniei. Dacă o articulație nu prezintă această formă armonioasă, înseamnă că oasele nu sunt în poziție potrivită. Munca de armonizare se realizează prin acordarea atenției noastre depline asupra acestei articulații. Se poate percepe cum oasele își părăsesc pozițiile traumatice, până când își recapătă treptat mișcarea liberă optimă. Structura este ajustată într-un mod energetic.

     Viziunea energetică craniosacrală este definită prin mai multe puncte:

- practicantul lucrează cu energia universală, cu conștiința.

- această energie-conștiință universală conține totul, este Iubirea.

- fiecare os, ligament și organ are o conștiință specifică, putem comunica cu ei, le putem simți și elibera

- un practicant servește ca mediator-facilitator între energia universală și conștiința oaselor sau organelor.

- rolul practicianului este de a observa părțile corpului până când ele revine la mișcarea inițială, metodă care respectă istoria și integritatea osoasă.

- energia universală acționează dincolo de timp și spațiu. Un terapeut cu experiență poate lucra de la distanțe foarte mari cu un client. Distanța practic nu mai există.

- energia universală acționează dincolo de timp. Este posibil ca energia universală să se întoarcă în timp pentru a elibera originea unei probleme traumatice. În timp ce osteopatia convențională restabilește doar unele adaptări posturale, prin această abordare holistică se pot elibera profund un număr mare de straturi adaptive și lezionale.

- permite scanarea oricărei părți a corpului cu o mare precizie. Este foarte ușor să înveți să faci acest lucru.

- este posibil să se armonizeze articulațiile, să se elibereze torsiuni intraosoase și intrinseci.

- permite eliberarea emoțiilor și amintirilor ancestrale care sunt cauza deformării din oase sau organe.

- folosind energia universală, câmpul de aplicare al conștiinței noastre este nelimitat.

     Astăzi Bodinamica Craniosacrală Integrată a devenito metodă care revoluționează osteopatia. Acesta integrează numeroase practici spirituale ca meditația și eliberări emoționale cu cele mai moderne descoperiri ale științe și fizicii cuantice.

Interesant este că această formă de abordare de la distanță în osteopatie, a fost descoperită în același timp cu internetul.

              Despre cursurile de

Biodinamică Craniosacrală Integrată 

     Căutând metode noninvazive, complexe și cât mai complete în abordarea corpului uman, în anul 1997 am auzit prima dată de terapia craniosacrală. Am ales abordarea biodinamică, deoarece această abordare este cea mai blândă și cea mai profundă pentru resetarea sistemelor și mecanismelor de autoreglare și de autovindecare. Dealungul căutărilor mele am avut ocazia să cunosc oameni speciali, adevărați maiștrii de la care am putut învăța și de la care la rândul meu învăț în continuare.

     După mulți ani depregătire profesională, practică și experiență în domeniu, am ales să dau mai departe, să împărtășesc tot ce știu și tot ce sunt. Viziunea mea este dăruirea și împărtășirea fără limite.
Detalii despre evenimentele, cursurile poti citi pe pagina

gizellakiss.com la sectiunea craniosacrala. kissgizellakiss@yahoo.com, 0721760230

Pe Facebook: grupul Accesarea Constiintei, secțiunea evenimente

canalul youtube: Gizella Kiss

Cursurile sunt structurate după cum urmează: și sunt formate din trei secvențe de bază precum și din mai multe secvențe avansate de specializare.


     Secvențe de bază:

     Modul introductiv: Soft Touch, puterea atingerii blânde, (2 zile)

Acest curs de două zile este despre dezvoltarea capacităților terapeutice în vederea lucrului cu lichidele corpului, cu energiile. Este despre detensionarea fasciilor, eliberarea rigidităților, congestiilor, restabilirea flexibilității și fluxul lichidelor și energiilor.

     MODULUL I bază - corectarea posturii corpului (2 zile):

Notiuni de bază, tehnici de aplicare pe corp, coloana vertebrală, bazele Biodinamicii craniosacrale, sistemului respirator primar, lichidele corpului, ritmul si rolul lor, palparea acestora, dezvoltarea abilităților, detensionarea corpului, coloanei vertebrale, diafragmelor, corectare posturii corpului.

MODULUL II avansat (2 zile): Intinerire facială, craniană, reechilibrarea cutiei craniene, detensionarea oaselor si musculaturii faciale-craniene, dezvoltarea aptitudinilor pentru comunicare mai subtilă, eliberarea blocajelor emoționale.


     Secvențe avansate, de specializare:

     Biodinamica craniosacrală intrabucală: Este vorba de echilibrarea structurilor intrabucale și lucrul cu dintii, corectarea mușcăturii, articulației temporo mandibulare, asimetriilor faciale. Cum putem facilita creșterea normală ale dinților, articularea corectă. Ajungem în locul cel mai profund al corpului, prin oasele intracraniene și intrabucale ne apropiem de creier și de glande. Este curs de o zi la care pot participa persoanele care au parcurs modulele din secvența de bază.

     Biodinamica craniosacrală viscerală: Este un modul avansat de resetare viscerală cu tehnici pentru detensionare organelor interne. Este curs de o zi la care pot participa persoanele care au parcurs modulele din secvența de bază.

     Retele craniosacrale: Bazându-ne pe embriologie, lucrăm pe legăturile secrete dintre oase cutiei craniene, vertebre, oasele labei picioarelor și întregului corp. Este un modul avansat la care se învață cum se corectează postura corpului lucrând doar pe cap. Este curs de doua zile, la care pot participa persoanele care a parcurs secvența de bază.

     Biodinamica craniosacrală cardiovasculară: este un modul avansat la care se însușește un protocol pentru reglarea sistemului cardiovascular, circulație sanguină și sistem imunitar. Este un curs de 1 zi.

   

    Eliberare somato-emoțională -La acest modul, prin atingere blanda patrundem in tainele traumelor inchise in tesuturi, oase sau mostenite de la stramosi si facilitam eliberarea lor, lucru care duce la corectarea posturii si functionarii corpului si organelor.

     Revelatii: Este un workshop de 2-3 zile pentru practicieni avansați de biodinamică craniosacrală cu scopul de dezvoltare ale aptitudinilor și cunoștintelor la performanțe cele mai înalte.


Autoterapie biodinamică craniosacrală este un Workshop life sau online de grup. Poate fi de doua zile life sau serial format din cate 10 sesiuni, câte una pe săptămână. Se învață exerciții simple pentru corectarea posturii, reglarea respirație, detensionarea articulațiilor, eliberarea durerilor și tensiunilor, corectare posturală, resetarea corpului.

Acest curs nu are precondiție. Ulterior cursului exercițiile se pot practica cu ușurință individual acasă de participanți.

Latest comments

15.08 | 12:09

Sunt Ecaterina Stefan si doresc sa particip la acest curs

31.07 | 06:05

Buna ziua, sunt Stela Tulpan si doresc sa particip la acest curs, multumesc

28.07 | 15:29

Bună ziua, sunt Angelica Irimescu și vreau să particip la acest curs. Mulțumesc.

17.06 | 10:40

Bună ziua , Dores și eu sa particip la acest curs . Mulțumesc

Share this page

unsplash